woensdag 2 november 2016

spelletjes met echte herfstmaterialen

Deze week zijn we begonnen met het thema herfst. Vandaag hebben een aantal kinderen spelletjes gedaan met herfstspullen.




Zo waren een aantal kinderen bezig met het spel memorie over de herfst. Dit spel ziet er anders uit dan het gangbare spel met de kaartjes. Er zijn allemaal kleine bakjes, die de kinderen op de kop zetten. Onder elk bakje doen ze één ding van de herfst, bijvoorbeeld een kastanje. Door om de beurt 2 bakjes op te tillen kunnen de kinderen zien of ze 2 dezelfde voorwerpen hebben gevonden.






Ook konden ze spelen met een matrix. Dit is een kaart met allemaal vakjes. Daarnaast leggen ze een strook met cijfers, streepjes of stippen. Boven de kaart leggen ze een strook waarop ze op elk vakje iets van de herfst leggen. Dan moeten ze goed kijken hoe ze alle vakjes moeten vullen; met welk voorwerp en hoeveel.


Het laatste spel was een dobbelspel met eierdozen en kastanjes. Om de beurt gooiden de kinderen met de dobbelsteen en legden zoveel kastanjes in hun eierdoos. Wie heeft het eerste zijn eierdoos vol?

Natuurlijk kunnen niet alle kinderen tegelijk met deze spelletjes spelen. Daarom heeft de helft van de klas deze spelletjes deze week op  het planbord staan. De andere kinderen van de klas spelen deze week in de herfstrekenhoek. Volgende week draaien we dat om.